Бакич Видяй

эрзянь моронь ладсий. Неень шкань содавикс поп моронь морыця.

Бакич Видяй[1] (руз. Виктор Чичайкин[2]) — эрзянь[2] моронь ладсий, содавикс поп ды эстрадань[3] морыця, седидей ды ди-джей[4]. Мордовиянь шкинемань заслуженной важодиця (2016)[5].

Бакич Видяй
Портрет
чачома чись аштемковонь 4 чи 1977(1977-06-04) (44 иеть)
Чачома тарка
Мастор
Важодема ёрокчизе морыця, седийсёрмадей, режиссёр
вальма vidyai.com
Commons-logo.svg Бакич Видяй

ЭрямопингензэВитнемс-петнемс

ЛопаПарцун:Викиновости Чачсь Мордовиянь Тумобуень Поводвелесэ. Прядызе 1999 иестэ раськень шкинемань факультетэнть, налксицянь искусствань пельксэнть Огарёвонь лемсэ Мордовиянь прявт университетэнть. Тонавтыцянзо тешкстыльть сонзэ кода колчинь студентэкс, конань ули валдо ойме ды седиймарямо. Машты налксеме фортопеианасо, баянсо, гитарасо ды чавома налксема кедьёнкссо. Седиень ёрокчинзэ ушодызе 14 иестэ «Альтаир» кужосо.

Бакич Видяй налксесь студентэнь спектаклясо А. П.Чеховонь «Дядя Ваня» (Серебряковонь), «Каменный гость» (Дон Жуан) ды А. С. Пушкинэнь «Русалка» (Чиняз), В.Кавтаевень «Пора любви» (Игорь) ды раськень путомасо: «Масторава» (Шайтян) ды «Эрьмезь» (Стадань ваный). Важодсь Мордовиянь раськень театрань налксицякс, ГТРК «Мордовия»-со. Моросонзо налкси эрзянь седиень кедьёнкст: нудейть, чавомот ды гарги. Моронзо ламочись неень шкасто сядодо седе ламо[6].

Пек содавикс морыця Мордовиясо ды Мордовиянь томбалеяк[7]. Важоди Дубёнкань культурань кудосо. Морсесь «Морамо», «Русская душа» кужотьнесэ ды ськамонзо. 2017 иестэ раськень ярмак лангс продовсь васеньце эрзянь эрзянь кельсэ фильма-ванмо «Азор»[8]. Сценариень анокстыцязо Учеватонь Сантяй, режиссёрокс ды седямонть сёрмадыцякс ульнесь Бакич Видяй[9].

ДискографиязоВитнемс-петнемс

  • Странник (1999) (рузонь кельсэ)
  • Тон туить (2001)
  • Минек вечкемась (2002)
  • Од Ие (2004)
  • Весе вейсэ (2005)
  • Тейтерькат (2007)
  • Тундонь чокшнесь (2009)
  • ШтатоL (2012)

МоронзоВитнемс-петнемс

НевтевкстВитнемс-петнемс

ЛисьмапрятВитнемс-петнемс